Tamara blogt: Waarom pensioenbeleggen wél iets voor vrouwen is

Cathelijne Blok
Cathelijne blogt: Ik neem vrij! – De Stembus
27 februari 2017
StockSnap_RM676MH2KP
Martine blogt: Investeer in je financiële toekomst
8 maart 2017
IMG_0023

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Ieder jaar staat 8 maart in het teken van het gevoel van solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen overal ter wereld. Om deze reden organiseerde pensioenuitvoerder BeFrank een persontbijt over beleggen door vrouwen en pensioenbeleggen in het bijzonder. Voor Ambitieuze Meisjes ging ik op pad, want waarom zijn er zo weinig vrouwen die beleggen?

Geen kennis of geen interesse?

In een loungeruimte op de 22e verdieping van het Delta Lloyd kantoor in Amsterdam heet Marianne de Boer, Algemeen Directeur BeFrank ons welkom. Zij vertelt dat ze zich inzet om het pensioen dichterbij de mens te brengen. Het onderwerp is inderdaad saai, maar bepaalt wel je toekomst na je werkende leven!

 Op dit moment hebben 80.000 deelnemers gekozen voor pensioenbeleggen bij BeFrank. Hiervan doen 261 beleggers dat helemaal zelf. Daarvan is 6% vrouw. Dat zijn er zestien. Slechts zestien vrouwen van de 80.000 deelnemers hebben gekozen hebben om hun geld zelf te beleggen en op deze manier een pensioen op te bouwen.

IMG_0019

Spoedcursus beleggen

Wat is beleggen nu precies?

Rente op je spaarrekening is historisch gezien een compensatie voor prijsstijgingen (inflatie). Als je geluk hebt kun je met de rente uitkering de inflatie en belasting op eigen vermogen verrekenen, maar op dit moment zitten we in een periode dat je geld moet toeleggen op een vermogen groter dan €25.000,- (Belastingdienst). Beleggen lijkt dus zo gek nog niet!

Beleggen is geld voor een paar jaar investeren. Het liefst in zaken die over de tijd in waarde stijgen zodat je voor de tien euro die je nu belegt over een aantal jaar twintig euro krijgt.

Risico en rendement gaan hand in hand

Spaarders hebben het gevoel minder risico te lopen ‘omdat het geld veilig op de bank staat en niet in aandelen zit waar er vanalles mee kan gebeuren’. Sparen is echter ook een soort beleggen, namelijk beleggen in rente. Deze rente is net als beleggen op de beurs variabel, maar aan sparen verdien je niets. Er staat na een lange tijd wel meer geld op je rekening, maar je koopkracht blijft gelijk.

“Hoe langer je horizon is, hoe groter de waarschijnlijkheid is dat je met beleggen wel geld verdient”

Dat vertelt Martine Hafkamp, oprichter van vermogensbeheerkantoor Fintessa.

Risico en rendement gaan hand in hand. Dat betekent dat wanneer jij kiest voor een rendement van 12%, je de kans hebt op een snel groeiend vermogen, maar ook een grote kans hebt om je vermogen (deels) te verliezen. Wanneer je kiest voor een lager rendement, zal je vermogen minder snel groeien, maar je loopt ook minder risico het ingelegde bedrag kwijt te raken.

Tien redenen waarom vrouwen beter beleggen dan mannen

Vrouwen laten zich volgens Hafkamp minder snel gek maken door de waan van de dag en zijn als het op de beurs aankomt veel stressbestendiger dan beleggers van het mannelijk geslacht. Dé strategie om succesvol op de beurs te zijn is volgens haar ‘blijven zitten’. Laat je niet gek maken en leiden door het journaal of andere mediaberichten, op de lange termijn verdien je het meeste geld als je blijft zitten en zo min mogelijk handelt. Mannen handelen vaker en maken daardoor meer kosten wordt ons verteld.

Er zijn zes keer zoveel mannen als vrouwen die beleggen, maar toch kan Martine Hafkamp ons tien redenen geven waarom wij er beter in zijn:

 1. Vrouwen zijn beter opgeleid dan mannen.
 2. Spierkracht wordt vervangen door denkkracht.
 3. Vrouwen kunnen beter multitasken.
 4. Vrouwen communiceren beter en meer.
 5. Vrouwen handelen minder vaak en maken dus minder kosten.
 6. Vrouwen nemen minder risico.
 7. Vrouwen beleggen voor de lange(re) termijn.
 8. Vrouwen lijden minder aan zelfoverschatting.
 9. Vrouwen durven vragen te stellen.
 10. Vrouwen zijn stressbestendiger op de beurs.

Is beleggen iets voor jou?

Om te bepalen of beleggen iets voor jou is, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

 • Heb je het geld waarmee je wilt beleggen op korte termijn nodig?
 • Kies je voor vermogensgroei of aanvulling op je (toekomstige) inkomen?
 • Wanneer wil je je doel bereikt hebben?

Ja, ben je er klaar voor? Lees dan Investeer in je financiële toekomst voor een concreet stappenplan om te beginnen met (pensioen)beleggen.

Tamara Wouda (1990) is freelance marketeer & copywriter en helpt B2B-bedrijven en ondernemers hun verhaal te vertellen. Werkte voorheen voor de start-up 99designs en ondernemersplatform Dutch Network Group.