Martine blogt: Investeer in je financiële toekomst

IMG_0023
Tamara blogt: Waarom pensioenbeleggen wél iets voor vrouwen is
8 maart 2017
StockSnap_RM676MH2KP

Je pensioen. Het duurt nog even. Maar het is echt belangrijker dat je denkt om daar juist nu al over na te denken. Hoe zorg je dat je voldoende geld hebt om als je later – als Ambitieuze Grand Dame – niet meer kan of wilt werken alsnog rond kan komen? Op uitnodiging van pensioenuitvoerder Be Frank kreeg ik een kijkje in de toekomst.

Dat die toekomst eigenlijk al is begonnen, daar ben ik mij van bewust. Het lijkt een ver-van-onze-bed show, maar om daadwerkelijk later over geld te kunnen beschikken moet je echt op tijd beginnen. Maar wat en hoe dan?

De belangrijkste conclusie is dat je ook dit zelf in de hand hebt en moet nemen.

Of je nu in loondienst bent of werkt als zelfstandige; je pensioen daar kan je (ook) zelf eenvoudig wat aan doen!

Een stappenplan om Ambitieuze Meisjes op weg te helpen:

Je eigen financiële plaatje

 • Denk eens na over je toekomst; vijf jaar, 10 jaar, als je 70 bent. Hoe zie je dit voor je? Wil je een huis kopen, kinderen, in het buitenland wonen? Heb je geen idee over wat je wilt doen als je ‘ouder’ bent, ook prima. Maar schrijf eens op wat je wel denkt te weten.
 • Bedenk vervolgens daar financieel bij komt kijken. Of laat je informeren. Een huis kopen zonder eigen geld is moeilijk, kinderen kosten ook geld, etc.
 • Hoe ziet je financiële plaatje er nu uit? Wat is je huur/hypotheek? Welke vaste lasten heb je en heb je ook wat spaargeld?
 • Kom vervolgens tot de conclusie wat je nu kan missen (voor minimaal 5 jaar) om te investeren in je toekomst. Zet iedere maand een bepaald bedrag weg 50 of 100 euro per maand is al voldoende!

Risico nemen?

Er zijn genoeg mogelijkheden om aan je pensioen te werken. Praat met willekeurige mensen en ze hebben wel een goed advies voor je met een mooi rendement. Of juist een enorme misser. Die verhalen zijn leuk, maar het is belangrijk dat je kiest voor iets dat bij jou past. Investeer dus in iets dat past bij welke risico’s je wilt lopen.

Beleggingstips

Het eenvoudigst is om die 50 of 100 euro per maand te beleggen. Niet in ingewikkelde constructies, maar gewoon simpel. De volgende tips:

 • Informeer jezelf: je zorgverzekering of vakantie kies je ook uit, besteed er eens wat tijd aan om te bedenken in welke bedrijven/sectoren je wilt beleggen en hoe.
 • Spreiding is key: investeer niet in één of twee bedrijven, hoe leuk en goed ze ook lijken.
 • De wereld ligt aan je voeten: denk verder dan Nederlandse bedrijven.
 • Stay calm: laat je niet gek maken door opeens een lage koers of rentedaling. Je investeert voor de lange termijn en de markt kan je echt niet timen!
 • Misplaatste loyaliteit: maar wees ook geen fool, dat bedrijf van je oom moet wel echt goed zijn voor jouw toekomst.
 • Word niet hebberig: we weten allemaal hoe dat af kan lopen.
 • Blijf up to date: investeer je in een bedrijf dat goed dividend uitkeert? Dan gaat het waarschijnlijk goed met het bedrijf. Maar investeert het nergens in, dan weet je dat het niet here to stay

Just do it

De twee goedkoopste en meest transparante opties om zelf te beleggen:

 • Specifieke aandelen kopen

Denk dan bijv. aan familiebedrijven (hebben vaker focus op lange termijn en dus relatief veilig), maar ook all times high aandelen zoals Shell, Microsoft, Bayer of General Electric. Kijk hiervoor op sites van online brokers zoals De Giro of Lynx.

 • Een vast mandje aandelen kopen

Dit worden ook wel trackers genoemd. Hier volg je verschillende aandelen of indexen en spreid je automatisch risico. Kijk hiervoor op sites van banken zoals Knab en ING.

Let bij het kiezen van een partij vooral op de diensten die ze aanbieden en voor welke prijs. Alles wat je aan kosten betaalt, investeer je niet in je eigen pensioen.

En dan is het eigenlijk: just do it. Het goede of slechte moment om te starten is er nooit. Ja, als je 40 bent en dan pas over je pensioen begint na te denken…

Martine de Leeuw (1983) is freelance PR & communicatieadviseur en werkt voor onder andere diverse financiële dienstverleners.