Cathelijne blogt: Ik neem vrij! – De Stembus

studiokeeekk2
By our AM Community: 7 x vrouwelijke creatieven die je MOET volgen op Instagram part 2
28 januari 2017
IMG_0023
Tamara blogt: Waarom pensioenbeleggen wél iets voor vrouwen is
8 maart 2017
Cathelijne Blok

Vijf juli 1922 was een speciale dag, een dag die vijf jaar te laat kwam, die we moeten koesteren. Op deze dag mochten namelijk naast alle Nederlandse mannen ook eindelijk alle Nederlandse vrouwen naar de stembus.

Een speciale dag in onze geschiedenis, maar eigenlijk is elke keer, dat wij mogen stemmen een bijzondere dag. Op deze dag bepalen wij namelijk de toekomst van ons land en laten we zien hoe machtig en sterk onze democratie is.
17035975_10153781830477824_1124597242_oHet lijkt soms alsof we ons niet realiseren hoe ontzettend bevoorrecht wij zijn, dat wij dit zelf kunnen bepalen. Dit alles kunnen we teweegbrengen door simpelweg met een potloodje een kleine vierkant vakje in te kleuren. En toch vinden velen dit nog te veel moeite. Te veel moeite? Hoe kan dat?

Hoe kan je zoiets belangrijks iets te veel moeite vinden? Leven in een vrij land kan toch niet te veel moeite zijn?

Ik denk niet dat je dit echt mag denken en dat je niet doorhebt hoe speciaal en bijzonder het hebben van het recht om te stemmen eigenlijk is. Daarom zet ik me vanuit mijn werk in voor Tim Hofman’s Stembus. Met deze bus trekken we het hele land door om zo veel mogelijk jongeren naar de stembus te krijgen deze verkiezingen, maar met name om hen te laten inzien waarom ze dit zouden moeten doen, want zeg nou eens eerlijk WAAROM zou je niet gaan?

Heeft het niet stemmen echt te maken met desinteresse? Ik denk het niet! Het zou eerder te maken kunnen hebben met de ruis, die de politiek in Den Haag kan veroorzaken. We zien mannen en vrouwen in grauwe pakken op TV en ver weg in een enorme stoffige zaal. Vaak slaan ze ingewikkelde en droge teksten uit, die je misschien niet aanstaan of waar je niks mee denkt te hebben. 16990296_10153781830507824_1905018993_oWant ja waarom zou je je druk maken over de bejaardenzorg of over pensioenen?

Of je claimt überhaupt niks met politiek te hebben, maar wees eens eerlijk, hoe kan dat? Kan je nou echt helemaal niks hebben met politiek?

Uiteindelijk hoe je het went of keert, is alles in ons leven wat we zien of waar we mee te maken hebben, politiek.

Of het nu jouw oma is, die betere zorg nodig heeft in haar bejaardentehuis, je jaarcontract wat je net hebt ondertekend, je studieschuld die je moet afbetalen, tot die kut-trein die niet rijdt. We willen alles in ons leven zelf beslissen en alles in ons leven is politiek, maar waarom voelen we dan niet de sterke drang om ook daar net zulke sterke keuzes in te maken? Democratie en vrijheid is er niet automatisch, daar moeten we voor/aan werken. Politiek klinkt misschien vaag of niet tastbaar, maar uiteindelijk is stemmen een gevoel van vrijheid en een recht, wat we moeten koesteren. We moeten stilstaan bij het geluk dat we dit mogen, want het is dat wat ons land zo’n ontzettend fijn land maakt, waar we trots op mogen zijn. Een land van vrijheid en democratie, waarvoor je met een streepje van een potloodje op 15 maart een heleboel kan betekenen.

Cathelijne Blok (27) is Co- founder & editor in Chief TheTittymag/ Creative & conceptontwikkeling BNNVARA